Junoz

Kutatás

Kutatási tevékenységünk célja, hogy a korszerű technológiák felhasználásával hozzájáruljunk az innováció előmozdításához az épületszerkezetek biztonsága területén. A tevékenység a szimulációkra, szoftverfejlesztésre, a speciális feltételek – laboratóriumi körülmények közötti – kísérleti megfigyelését és az in situ ellenőrzést kombináló értékelési módszerek fejlesztésére, valamint az adatbázis-eszközök kialakítására irányul.

A kutatás perspektívája a szlovákiai Ipar 4.0 (Priemysel 4.0) elnevezésű állami koncepció keretében megfogalmazott smart city elképzelésben rejlik, melynek célja az ipari objektumokból és a háztartásokból származó adatok gyűjtése az energetikai optimalizálás és biztonság érdekében.

Az ipari kutatás az építési műtárgyak értékelésének innovációjára irányul, melynek célja a társadalmon belüli alkalmazott kutatás és innováció. A kutatás jövőbeni haszonélvezői az ipari objektumok üzemeltetői, a felügyeleti szervek és a megyék. A kutatás eredményeként nő az olyan ipari építési műtárgyak biztonsága, mint az erőművek, a vízművek, gyártóüzemek és egyéb ipari objektumok, amelyeknél a vagyon és a szlovákiai lakosság védelme érdekében szükséges az üzemi élettartam ellenőrzése.

A szerkezetek élettartamának értékelése főleg az ipari létesítmények üzemeltetése esetén szükséges. Ehhez a műszaki diagnosztika, a számítógépes modellezés és a valószínűségi megközelítés módszerét alkalmazzuk. A cél az, hogy olyan kimeneti adatokat bocsássunk rendelkezésre, amelyek segítségével technikailag igazolható, hogy az üzemeltető minden olyan eszközzel rendelkezik, amellyel biztosíthatók az ipari létesítménnyel szemben megkövetelt biztonsági funkciók.

A mérési eredmények alapján a Mathcad szoftver segítségével elvégezzük az építményegyüttes minőségének komplex értékelését. Az építményegyüttes élettartamának megállapítása az annak részét képező összes épület és műtárgy élettartamának meghatározása alapján történik. Végül meghatározzuk a biztonságos és gazdaságos üzemeléshez szükséges intézkedéseket.

Az ellenőrzések során keletkezett adatok tárolására és a kiértékelés támogatására szolgál az erre kifejlesztett Irányított értékcsökkenési adatbank. Az adatbank célja, hogy a döntéshozatali folyamatokhoz meghatározza az információs kimeneteket. Ennek része egy olyan grafikai modul, amelynek segítségével megkereshetők a feltárt meghibásodások, és interaktív módon bevihetők a megállapított tények. A szoftveres megoldásokat a TI8IT vállalattal együttműködve fejlesztjük, amely jelentős tapasztalattal rendelkezik a szoftveres projektek irányításában.